در دسامبر ۲۰۱۹ ویروسی در ووهان چین شناسایی شد به نام کووید ۱۹ معروف به کرونا که در عرض چند ماه در کل دنیا شیوع پیدا کرد. این بیماری در ابتدا با علائم و نشانه های تنفسی ظاهر شده و در طول سه سال با سویه های مختلف و علائم متفاوت نمایان شد. به طور کلی علائم و نشانه هایی که در طول یا پس از بروز یک عفونت سازگار با COVID-19 بوجود آمد، بیش از ۱۲ هفته باقی می ماند. در برخی افراد، ویروس کرونا سبب بروز علائمی می شود که هفته ها و ماه ها پس از بهبود آن باقی می ماند که به آن سندروم پس از کرونا یا کووید طولانی نیز می گویند. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا با سندرم پس از کرونا یا اثر طولانی مدت ویروس کرونا ( کووید طولانی) آشنا شوید.
شیوع ویروس کووید-۱۹
کووید-۱۹ در دسامبر ۲۰۱۹ در ووهان، چین، با گروهی از بیماران مبتلا به ذاتالریه با علت نامشخصی آغاز شد. این بیماری به سرعت در چین گسترش یافت و کمیسیون ملی بهداشت جمهوری چین بعداً اعلام کرد که شیوع این بیماری ناشی از یک ویروس کرونای جدید است که اکنون به نام COVID-19 شناخته می شود. این ویروس در ۱۱ مارس ۲۰۲۰ توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) یک بیماری همه گیر یا پاندمی اعلام شد و مدت زیادی نگذشت که این ویروس در تمام نقاط دنیا پخش و باعث مرگ هزاران هزار انسان شد. در طول پاندمی، بیماران مبتلا به کووید-۱۹ حاد، طیف گسترده ای از علائم را از خود نشان دادند. از علائم تنفسی خفیف گرفته تا نوع شدید ذات الریه که نیاز به تهویه مکانیکی دارد و در نهایت به سمت سندرم زجر تنفسی حاد یا نارسایی چند ارگانی پیش رفتند. در بسیاری از موارد، فرد پس از ابتلا به کووید-۱۹ و اتمام دوره درمان، کماکان وجود بعضی از علائم بیماری را گزارش کرده است.
کوید طولانی چیست؟
مدت زمان بهبودی کووید در هر فرد متفاوت است. بسیاری از افراد طی چند روز یا چند هفته بهتر می شوند، اما بهبود کامل در بسیاری از افراد تا ۱۲ هفته طول می کشد و در برخی علائم بیماری برای مدت طولانی باقی می ماند. احتمال ماندگاری علائم طولانی مدت ،به شدت بیماری در ابتدای بیماری کووید وابسته نیست.حتی افرادی که علائم خفیفی در ابتدای بیماری داشته اند نیز می توانند دارای مشکلات طولانی مدت ناشی از کرونا باشند.
علائم کووید طولانی
علائم بسیاری وجود دارند که ممکن است پس از ابتلا به کووید باقی بمانند. برخی از رایج ترین علائم کووید طولانی عبارتند از:
- خستگی مفرط
- تنگی نفس
- احساس فشار یا درد در قفسه ی سینه
- مشکلات مربوط به حافظه یا تمرکز( مه مغزی)
- بی خوابی
- تپش قلب
- سرگیجه
- احساس سوزن سوزن شدن
- درد مفاصل
- افسردگی و اضطراب
- زنگ زدن گوش یا گوش درد
- حالت تحوع، اسهال، دل درد و بی اشتهایی
- تب،سرفه،سر درد، گلو درد، تغییراتی در حس بویایی و چشایی
- خارش پوست
بیشتر بخوانید: اوزون چیست؟
روش های تشخیص بیماری
در نخستین جلسه مراجعه به پزشک، سوالاتی در مورد علائم و تاثیر آنها بر زندگی بیمار پرسیده می شود. همچنین به جهت شناسایی بهتر علائم بیماری و رد کردن عواملی که احتمال دخیل بودن آنها را توسط پزشک وجود داشته است، آزمایشاتی تجویز می شود. این آزمایشات عبارتند از:
- آزمایشات خون
- بررسی فشار خون و ضربان قلب
- رادیوگرافی قفسه ی سینه
درمان سندرم پس از کرونا
پزشک در مورد مراقبت و حمایتی که ممکن است نیاز داشته باشید با شما صحبت خواهد کرد. همچنین توصیه هایی به جهت کنترل و نظارت بیماری در خانه برای شما درنظر می گیرد. از طرفی اگر تاثیرات بیماری زندگی شما را مختل کرده باشد، ممکن است به یک سرویس توانبخشی تخصصی یا خدماتی که در علائم خاص شما متخصص است ارجاع داده شوید. این سرویس ها به کنترل بیماری و بهبود آن کمک می کند.
از آنجایی علائم کووید طولانی بسیار شبیه به بیماری خود ایمنی سندرم خستگی مزمن CFS است و این بیماری جهانگیر شده و طی تحقیقات موجود بهترین روش درمان آن ازون تراپی به روش هاوارد رابینس Saline-DIV است. لذا در بسیاری از کشورهای جهان از ازون درمانی برای سندرم بعد از کرونا یا کووید طولانی استفاده شده و اثرات بسیار خوبی از این روش بی خطر گرفته شده است.
کلام آخر
برخی از بازماندگان کووید-۱۹ تأثیر قابل توجهی بر وضعیت عملکردی خود پس از ویروس گزارش کردند که سن، شدت بیماری و وجود بیماریهای زمینه ای همگی از فاکتورهای خطر مهم برای ابتلا سندرم پس از کووید-۱۹ هستند. به طور خلاصه، می توان گفت که سندروم پس از کرونا (COVID-19) درواقع به تداوم علائم برای بیش از ۳ تا ۱۲ هفته پس از ابتلا به ویروس COVID-19 گفته می شود که نمی توان برای آن علت دیگری یافت. مطالعه روی این سندروم با هدف تجزیه و تحلیل علائم پایدار میان مدت در بیماران پس از COVID-19 انجام شد.