اگرچه داروهای ارتدوکس انواع مختلفی از عوامل ضدعفونی موضعی را فراهم آوردهاست، اما برخی از آنها بهدلیل پاتوژنها یا عوامل بیماریزا مقاوم به آنتیبیوتیک – یا شیمیدرمانی تقربیاً بیاثر شدهاند. بیشتر از یک قرن است که ازون ( ازن – اوزون ) بهعنوان یک ضدعفونیکنندۀ عالی شناخته شدهاست با وجود این، بهخاطرداشتن خواص اکسیدکنندگیاش باید با احتیاط مصرف میشد. فقط یک دهه است که دانسته شدهاست که چگونه میتوان واکنشپذیری چشمگیر اوزون را کنترلکرد که اینکاراز طریق تجویز دوزدقیق غلظت اوزون و ترکیبکردن دائمی آن با تریگلیسریدها انجاممیپذیرد که درآن ازون ( ازن – اوزون ) گازی بهطورشیمیایی با بسترهای غیراشباع واکنشمیدهد و منجر به ایجاد مشتقات ازون ( ازن – اوزون )دار فعال درمانی میشود. امروزه پایداری و اثربخشی روغنهای ازون ( ازن – اوزون )دار نشانداده شدهاست، اما بهدلیل فراوانی محصولات تجاری، مقالۀ حاضر قصد دارد که این مشتقات را تجزیهوتحلیل کند و راهبردی را برای به دست آوردن محصولات بهتر با بهترین خصوصیات ارائه دهد.
۱.مقدمه
افزایش سن، چاقی، و دیابت و و افزایش شدید بیماری های خود ایمنی با تظاهرات پوستی ( مانند پسوریازیس و لیکن پلان و …) در کنار عدم بهرهمندی از خدمات درمانی مناسب مرتبط با برنامههای بهداشتی نامناسب مسئلۀ درمان تقریباً ۱.۵ میلیارد جمعیت از مردم را تأکید کردهاست که از عفونتهای پوستی و مخاطی ناشیاز باکتریها، ویروسها، پروتوزوئاها و اختلالات متابولیسم و افزایش شدید بیماری های خود ایمنی با تظاهرات پوستی ( مانند پسوریازیس و لیکن پلان و …) در کنار عدم بهرهمندی از خدمات درمانی مناسب رنج میبرند. دامنۀ آسیبشناسیها از زخم پای دیابتی (زخم همراه با نکروز بافت)، زخم بستر، زخمهای ناشی ازضربه یا سوختگی، عفونتهای ویروسی مزمن ناشی ازهر دو ویروس هرپس Ι و ΙΙ، یا ویروسهای پاپیلومای انسانی، عفونتهای واژن که امروزه در دختران جوان نیز بهعلت عفونتهای کاندیدایی، تریکومونایی، کلامیدیایی و عفونتهای مخاط رکتومی ازقبیل آبسههای مقعدی یا فیستول همراه با زخمهای آفت دهانی شایع است، متغیر میباشد. اینعفونتها بندرت کشنده هستند، اما بهطور قابلتوجهی ناراحتکننده و دردناک هستند زیرا بسیاری از بیماران از دیابت یا بیماریهای عروقی همراه با هیپوکسی بافت رنج میبرند، یا بیماران دیگرمعتاد به داروهای سرکوبکنندۀ سیستم ایمنی یا همراه با عفونت همزمان HIV (ویروس نقص ایمنی انسان) هستند. داروهای رسمی انواع مختلفی از داروها را فراهم میکند که اغلب گران هستند و اثربخشی کمتری دارند زیرا عفونتها در بافتهای هیپوکسی شامل عف ونتهای ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروزینوزا مقاوم به متیسیلین هستند. بیمارانی که مبتلا به زخم هستند نهتنها از داروهای مکرر شکایت نمیکنند بلکه از مشاهدۀ عدم بهبودی دلسرد شدهاند [۱]. التیام وبهبود زخم یک فرایند چندفازی است که شامل لختهشدن خون، التهاب، تکثیر بافت، و بازسازی است [۲]، هردو سیستم ایمنی ذاتی و تلفیقی اغلب توسط عفونت مزمن که غلبهکردن بر آن مشکل است، بازداشته میشوند که این میتواند مسئول علت ناتوانی و شکست فاکتورهای رشد در بهبود زخمهای بسیارآلوده باشد. [۳و۴].
استفاده صحیح و با دقت از گاز ازون ( ازن – اوزون ) ( ) مشروط والزامی بهنظر میرسد زیرا ابتدا عوامل بیماریزا را حذف میکند و سپس، از طریق آزاد کردن گاز اکسیژن ( )، تکثیر فیبروبلاستها را فعال میکند، بدینترتیب سبب ساختهشدن ماتریکس خارجسلولی در نتیجۀ تکثیر کراتینوبلاست و بهبود پیدرپی میشود.
در بخش ۲، ما یک مرور مختصر از شیمی فیزیکی ازنسازی روغن و همینطور همۀ تجزیهو تحلیل اساسی موردنیاز برای نشاندادن کیفیت محصول بهدستآمده را ارائه میدهیم. در بخش ۳، همانطور که ارائههای واضحی از انواع اصلاحهای مرتبط با قرارگیری دریک معرض طولانیمدت وجود دارد، بهنظرمفید میرسد که خوانندگان اطلاعرسانی شوند که هم پوست وهم مخاط برای مقدارهای اضافی گاز ( ) حساس هستند. در بخش ۴، ما روندهای ابداعشدۀ مختلف برای افزایش خواص ضدعفونیکننده و بهبوددهندۀ گاز ازن( ) را توضیح میدهیم. در پایان بعد از یک تجزیهو تحلیل گسترده از پیشنهادها بهقدرکفایت، ما سعی میکنیم دستورالعملهایی برای کاربرد پزشکی آینده از ازن موضعی و مشتقات آن را توضیح دهیم (بخش ۵).
۲. شیمی فیزیکی ازون ( ازن – اوزون )اسیون روغن با روشهای تحلیلی برای توصیف فرایند
بستر چربی غیراشباع با مخلوط گازی نفوذی / واکنش میدهد که منجر به ایجاد مشتقات ازندار درمانی میشود. (شکل ۱)
ساختارهای شیمیایی نماینده از مشتقات ازندار که ازطریق واکنش شیمیایی ازن با تریگلیسریدهای غیراشباع شکلگرفتند . ازنیدهای ابتدایی ناپایدار هستند، گونههای ناپایداری که در حالت طبیعی مجدداً شکلگرفتند، ازنیدهای ثانویه همچنین بهعنوان ازنیدهای (Criegee) یا اکسیدهای گروه کربونیل شناخته میشوند.
بهطورمختصر، مکانیسم فرضی، بهعنوان واکنش (Criegee) اکسیدهای گروه کربونیل شناخته میشود که ترکیب ازن را با یک پیوند غیراشباع امکانپذیر میسازد تا یک ازون ( ازن – اوزون )ید ابتدایی و اولیه ناپایدار شکلدهد که به راحتی تجزیه میشود تا یونهای دوقطبی و یک فطعه کربونیل تشکیلشوند. در یک محیط انیدروز یا بدون آب این بسترها ترکیب میشوند تا یک محصول مشتقه تریاکسولان چرخهای معمولی شکلگیرد.
ولیکن، لغت “ازندار” اگر با “مقدار” پراکسیدهایی که در روغن وجود دارند، مرتبط نباشد،بهتنهایی بدون مفهوم علمی است. درواقع، ازنقطه نظر درمانی، ترکیبات ازون ( ازن – اوزون )ید توانایی این را دارند که فعال یا دیگر جزءهای مفید را در عمق جراحت یا ضایعه بدون ایجاد هیچ تحریک پوستی اولیه تحویل دهند. چند مطالعه درارتباط با اثرات درمانی روغنهای ازندار روی التیام زخمهای پوستی حاد در نمونههای حیوانی است که پاسخ اثر دوز / بر رفتار را بررسی نمیکند، بلکه بهصورت مقدار پراکسیدهای موجود در محصولات مشتق ازندار بیان میشود [۵]. اخیراً، یک ارزیابی کمی یا مقداری از اثرات درمانی روغن کنجد ازندار موضعی بر روی التیام زخمهای پوستی حاد در موش بهعنوان حیوان نمونه انجامشدهاست. نتایج نشان میدهند که هر دو مقدار دوز، مقدار دوز پایین (1000 >) و مقدار دوز بالا (۳۰۰۰<) ، همانطور که برحسب مقدار پراکسید بیانشدند (به بخش مربوطه دراین مقاله مراجعه کنید) التیام و بهبود زخم پوستی را به تاخیر میاندازند. چنین مدرکی بهوسیلۀ یک تعداد نتایج بین گروههایی تقویت شدهاست که در آن غلظت “متوسط ” پراکسید در حدود ۱۵۰۰ سودمندترین اثر را در تسریع نسبت التیام زخم دارد.
از نقطهنظر کاربرد صنعتی، کیفیت کلی مشتقات ازنداربه چندین پارامتر بستگی دارد، ازقبیل:
با توجه به مورد آخری، استفاده از گراد یا درجهبندی پزشکی بهجای هوا، یک نکته مهم است که باید در نظر گرفته شود؛ در واقع، مواد اولیه هوا (حاوی ۷۸ درصد نیتروژن ) استفاده شده برای ازنسازی بسترهای غیراشباع میتواند منجر به تولید محصولات سمی توسط نیترات شود [۷]، و منجر به یک کاهش قابلتوجه در اثربخشی ازنسازی شود [۸]. یک ویژگی مهم دیگر آن است که روغنهای ازندارباید با قطعیت برحسب محتویات اجزاء و هم سینتیک واکنش مشخص شود. برای این منظور، دانش خواص فیزیکوشیمیایی روغنهای گیاهی ازندار در طی تولید، اهمیت زیادی برای تعیین خصوصیات و شناسایی آنها دارد. برای تعیین کیفیت محصولات ازندار، تکنیکهای طیفسنجی ، همانند، طیفسنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FT – IR) و و طیفسنجی تشدید مغناطیسی هستهای یک هیدروژن و ۱۳ کربن (۱H AND 13 C – NMR)، همراه با روشهای تحلیلی دیگر همانند تعیینکردن ارزشهای پراکسید، اسیدی ، و جذب ید و هم ویسکومتریک معمولا انجام میگیرد [۱۰].
۲.۱ طیفسنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FT – IR)
طیفسنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FT – IR) برای برجستهکردن تفاوتها در گروههای عملکردی در طی ازن سازی روغن استفاده میشود، بهویژه کاهش پیوندهای مربوط به هر دو جذب کششی C = C و C – H (بهعنوان مثال، روغن کنجد در ۱۶۵۴ سانتیمتر۱- و ۳۰۰۹ سانتیمتر ۱- ، بهترتیب ) و افزایش پیوند مربوط به جذب کششی ازنید CO (بهعنوان مثال، روغن کنجد در ۱۱۰۵ سانتیمتر۱-). نمونههای ازندار با استفاده از دو روش متفاوت میتوانند تجزیه وتحلیل شوند.
- یک مقدار کافی (معمولاً درحدود ۲μL) از نمونه، با اجتناب از تشکیل حباب هوا، بین دو دیسک پتاسیم بروماید KBr قرارمیگیرد و تهنشین میشود، سپس درصد انتقال یا پارامترهای مناسب دیگر در محدودۀ (۸۰۰ – ۴۰۰۰ cm-۱) اندازهگیری میشوند. طیفهای بهدستآمده در مجموع اسکن و وضوح حداقل ( معمولاً ۱۶ در ۴ سانتیمتر۱-) تنظیم میشوند.
- یک مقدار کافی (معمولاً درحدود ۲μL) از نمونه در یک حلال مناسب حلمیشود (ترجیحاً کلروفرم) و سپس با اجتناب از تشکیل حباب هوا در نگهدارندۀ نمونه قرارمیگیرد، سپس انتقال که بهصورت درصد بیانشده است یا پارامترهای مناسب دیگر در محدودۀ (۸۰۰ – ۴۰۰۰ cm-۱) اندازهگیری میشوند. . طیفهای بهدستآمده در مجموع اسکن و وضوح حداقل ( معمولاً ۱۶ در ۴ سانتیمتر۱-) تنظیم میشوند.
۲.۲ طیفسنجی تشدید مغناطیسی هستهای (NMR)
طیفسنجی (NMR) یک هیدروژن و ۱۳ کربن برای بهدستآوردن اطلاعات بیشتر دربارۀ تغییرپذیری گروههای عملکردی درگیر در واکنش ازون ( ازن – اوزون )اسیون یا ازنسازی انجام میگیرد. هر دو ناپیدایی سیگنالهای مربوط به فوتونها و کربنها روی پیوند دوگانه (بهعنوان مثال در روغن کنجد ppm5.29 و سیگنالهای مختلف به ترتیب در محدودۀ ۱۲۷.۸ – ۱۳۰.۰ ppm) و یک پیدایی موازی سیگنال روی فوتون و کربن تریاوکسولان – ۱، ۲، ۴ (بهعنوان مثال، در روغن کنجد درمحدودۀ ۵.۰۸ -۵.۱۱ ppm و سیگنال در محدودۀ ۱۰۳.۴ – ۱۰۴.۳ ppm) نشان دادهمیشوند. تجزیهوتحلیل کمی یا مقداری میتواند توسط طیف نرمالشده در رابطه با مساحتهای انتگرال از پروتونهای OCH۲ (گلیسیرین) انجامشود که درطی همۀ مراحل ثابت میماند.
طیف با استفاده از ابزارهای مناسب و با حلشدن نمونه ازندار در یک حلال مناسب (ترجیحاً دئوتراتد کلروفرم CDCl۳ ) بهدستمیآِید. بهخصوص، یک مقدار کافی (معمولاً در حدود ۱۰۰μL) ازنمونه با (۷۵۰μL) دئوتراتد کلروفرم CDCl۳ در یک لوله NMR 5 میلیلیتری حل شدهاست، سپس تجزیهوتحلیل انجام میشود. برای بهدستآوردن دادههای کمّی، انجام یک طیفسنجی تشدید مغناطیسی هستهای (NMR) – یک هیدروژن کافی است. درحالیکه، اساساً انجام طیفسنجی( NMR) – ۱۳ کربن، اطلاعات و دادههای کیفی را فراهم میآورد[۹].
۲.۳ ارزش یدی یا مقدار جذب ید
ارزش یدی (IV) مقدار جذب ید (برحسب گرم) را نشان میدهد که با پیوندهای دوگانه در ۱۰۰ گرم نمونه واکنش میدهد. ارزش یدی (IV) بر طبق مونوگراف فارماکوبه تعیین میشود. ارزش یدی (IV) بهوسیلۀ معادلۀ زیر محاسبه میشود:
- (۱)
که n۱ میزان محلول تیوسولفات با مولاریته ۰.۱ و بر حسب میلیلیتر است که برای انجام یک آزمون خالی است، و n۲ میزان محلول تیوسولفات با مولاریته ۰.۱ و بر حسب میلیلیتر است که برای تیتراسیون استفاده میشود و m مقدار ماده برحسب گرم است. بنابراین، آن یک اندازهگیری از تعداد کل پیوندهای دوگانه موجود در نمونه است. بهخاطر این دلیل یک تحلیل شیمیایی برای ارزیابی کاهش پیوندهای دوگانه در طی فرایند ازون ( ازن – اوزون )سازی روغن مفید میباشد، که اطلاعاتی دربارۀ تشکیل تریاوکسولان – ۱، ۲، ۴ فراهم میآورد.
۲.۴ ارزش اسیدی
ارزش اسیدی (AV) یک شاخصی است که مقدار هیدروکسید پتاسیم برحسب میلیگرم را بیان میکند که برای خنثیسازی اسیدهای آزاد موجود دریک گرم ماده لازم است. ارزش اسیدی (AV) از طریق معادلۀ فرمولی زیر محاسبه میشود:
که در آن n میزان تیتراسیون برحسب میلیلیتر است و m مقدار ماده برحسب گرم است.
آن معرف سطح اسیدیته محصول است و یک شاخص از تجزیۀ محصولاتی را نشان میدهد که در طی فرایند ازون ( ازن – اوزون )سازی شکل میگیرند.
۲.۵ ارزش پراکسید
ارزش پراکسید (PV)، معمولاً بهعنوان یک معرف یا شاخص پیشرفت و/یا کنترل فرایند ازون ( ازن – اوزون )سازی بهخاطرداشتن مزیتهایی از قبیل: سادهبودن، سرعت و هزینۀ پایین استفاده میشود. بعلاوه، ارزش پراکسید (PV) میتواند برای ارزیابی پایداری در ازون ( ازن – اوزون )ید روغنهای گیاهی مناسب باشد وبهنظرمیرسد که آن برای توزیع تجاری و هم برای تعیین حالتهای ذخیره بهتر خیلی مهم میباشد. ولیکن، استانداردسازی روششناختی برای یک ارزش پراکسید (PV) معتبر ضروری میباشد.
در مقاله حاضر، یک تجزیهوتحلیل جامع از ارزیابیهای ارزش پراکسید (PV) در مشتقات لیپیدی ازون ( ازن – اوزون )دار مبتنی بر دادههای مقالات علمی و آزمایشات آزمایشگاهی ما بهاضافۀ همبستگیهای بالقوه آنها با دیگر تکنیکها ارائه خواهدشد. چنین اطلاعاتی یک آگاهی عمیق از فرایند ازون ( ازن – اوزون )سازی و همچنین محصولات بهدستآمدۀ مرتبط را فراهم میسازد، که این مشخصکردن پارامترهای کیفیتی مفید را برای مقصودهای صنعتی امکانپذیر میسازد. بهویژه، ارزش پراکسید (PV) کمیت یا مقدار پراکسید را نشان میدهد که برحسب میلیاکیوالان اکسیژن فعال ( O2 ) موجود در ۱۰۰۰ گرم نمونه بیان میشود.
برای ارزیابی ارزش پراکسید (PV)، سه روش مختلف اتخاذ شده است:
- یک مونوگراف رسمی توصیفشده در فارماکوپه (بهعنوان مثال، فارماکوپه اروپا، فارماکوپه بریتانیا ، فارماکوپه ایالات متحده )، که حلشدن نمونه را در ۳۰ میلیلیتر کلروفرم / اسیداستیک گلاسیال یا یخی نسبت ( ۲:۳ ) فراهم میآورد ، و افزودن محلول یدید پتاسیم اشباعشده (۰.۵ میلیلیتر) و تیتراسیون با یک محلول تیوسولفات سدیم بعد از یک دقیقه انجام میشود .
- b) روش دوم توسط مارتینز تلز و همکاران توصیف میشود [۱۱]. که آن همیشه حلشدن نمونه را در 30 میلیلیتر کلروفرم / اسیداستیک گلاسیال یا یخی با نسبت ( ۲:۳ ) فراهم میآورد، و افزودن محلول یدید پتاسیم اشباعشده (۰.۵ میلیلیتر)، اما تیتراسیون بعد از ۲۴ ساعت انجام میشود.
- روش سوم اخیراً ارائه شدهاست [۱۰]. بهطورخلاصه، ۲ گرم از مونوکسید گوگرد که وزنش در یک ارلن ۲۵۰ میلیلیتری سنجیده شدهاست و ۳۰ میلیلیتر کلروفرم / اسیداستیک گلاسیال یا یخی با نسبت ( ۲:۳ ) افزوده شدند. سپس ۳۰ میلیلیتر محلول یدید پتاسیم اشباعشده اضافه شد. ارلن در یک دمای ریفلاکس ۶۰ درجه سانتیگراد در دفعات مختلف (۱۸۰ -۵ دقیقه)همزده شد. بعد از این زمان، محلول خنک شد و ۲۵ میلیلیتر آب اضافه شد. محلولهای تیوسولفات سدیم در غلظتهای مناسب (۰.۰۰۰۱ – ۰.۱ M) برای تیتراسیون استفاده شدند.
در همه تعیینها ارزش پراکسید (PV) از طریق معادلۀ فرمولی زیر محاسبه میشود:
(۳)
که درآن V۱ حجم تیوسولفات سدیم برحسب میلیلیتر است که برای عمل تیتراسیون استفاده میشود، V۰ حجم تیوسولفات سدیم برحسب میلیلیتر است که برای انجام آزمون خالی است، C غلظت تیوسولفات و M مقدار نمونه بر حسب گرم است.
اثربخشی ازون ( ازن – اوزون )اسیون (که بهصورت درصد بیان شدهاست) نسبت مقدار پراکسیداسیون را در نتیجۀ فرایند ازون ( ازن – اوزون )سازی نشانمیدهد، همانطور که از طریق ارزش پراکسید برای مقدار کل ازون ( ازن – اوزون ) O۳ بکاررفته در سیستم، تخمینزدهمیشود. آن از طریق معادلۀ فرمولی زیر محاسبه میشود:
(۴)
که در آن PVs ارزش پراکسید نمونه ازون ( ازن – اوزون )دار است،PV۰ ارزش پراکسید نمونه غیراشباع است و OAD مخفف دوز مصرفی ازون ( ازن – اوزون ) (میلیگرم / گرم) است.
۲.۶ اندازهگیری ویسکوزیته
ارزیابی ویسکوزیته یک شیوه مفید است زیرا آن سریع است و میتواند آنلاین باشد، یک تخمین از پیوندهای دوگانه موجود در نمونه را ارائه میدهد. در واقع، هرچهقدر زمان ازون ( ازن – اوزون )سازی بیشتر باشد، ویسکوزیته محصول نیز بیشتر است و آن بهعلت ناپدیدشدن پیوندهای دوگانه است. بعلاوه، روند معمول آن میتواند در فراهمآوردن ارزیابی کنترل سریع کیفیت در طی تمام فرایند ازون ( ازن – اوزون )سازی، و همچنین در تصمیمگیری دربارۀ زمان فرایند برای حاصلکردن سطح مطلوب ازون ( ازن – اوزون )سازی نمونه یک ابزار مفید باشد [۹] .
۳. پاسخهای پوستی برای قرارگیری در معرض ازون ( ازن – اوزون ) محیطی
پوست، همراه با مجاری تنفسی، مستقیماً در معرض آلایندههای محیطی است که ازون ( ازن – اوزون ) یا O۳ (یک جزء تشکیلدهنده مهم در مه دود فتوشیمیایی) را نیز شامل میشود. اگرچه مطالعات زیادی اثرات ازون ( ازن – اوزون ) یا O۳ را بر روی مجاری تنفسی در حیوانات و انسانها اثبات کردهاند [۱۵ – ۱۲]، فقط برخی مطالعات اخیر، اثرات آنرا روی بافت پوست مشخص کردهاست که منتشرشدهاست [۲۰ – ۱۶]. پوست شامل دولایه اصلی است، لایه داخلی درم یا (غشاء میانی پوست) و لایه خارجی اپیدرم یا (روپوست). لایه داخلی درم متشکل از فیبروبلاستها و زمینه بافت همبند است، و لایه خارجی اپیدرم یا (روپوست) شامل کراتینوسیتها است که بهتدریج تغییر کردهاند تا هستهسازی شاخیمانند یا قرنیه را تشکیل دهند که در یک زمینه چربی قرارگرفتند و باهم خارجیترین قسمت اپیدرم را تشکلیل میدهند که لایه شاخی نام دارد [۲۱، ۲۲].
مطالعات قبلی نشانداده است که قرارگیری در معرض O۳ باعث کاهش هر دو آنتیاکسیدان محلول در آب و چربیدوست ازقبیل؛ اسید اوریک، اسید اسکوربیک، و توکوفرول میشود، واین اصولاً همراه با افزایش در هر دو پارامتر پراکسیداسیون لیپید و اصلاح پروتئین درخارجیترین لایۀ پوستی است [۱۶، ۱۷، ۲۳].
در مطالعات بعدی، ما همچنین قادر هستیم که اثرات قرارگیری موش بدون مو را در معرض O۳ نشان دهیم که نهتنها این مولکولها سطح آنتیاکسیدانها را کاهش وسطح نشانگرهای اکسیداتیو را افزایش میدهند، بلکه پاسخهای فعال سلولی را نیز تحریک میکنند.
این اثرات بهطور خلاصه به شرح زیر هستند:
۳.۱ تحریک فاکتورهای رونویسی حساس به اکسایش – کاهش یا ردوکس
ازون ( ازن – اوزون ) همانند دیگر چالشها یا تهدیدهای محیطی، قادر است تا فاکتورهای رونویسی حساس به ردوکس (اکسایش – کاهش) را فعال کند، ازقبیل؛ فاکتور هستهای کاپا B (فاکتورهستهای تقویتکنندۀ زنجیرۀ سبک کاپا از لنفوسیتهای B فعالشده). این فاکتور رونویسی بهعنوان یک فاکتور فعالکننده برای تعداد زیادی از ژنهای پیشالتهابی (فاکتور رشد تغییردهنده بتا (TGF𝛽 ) و فاکتور نکروز دهنده تومورآلفا (TNF-α) و اینترکولین – ۸ (IL-8) ) ومولکولهای چسبندگی سلولی (مولکولهای چسبندگی داخل سلولی (ICAM) و مولکولهای چسبندگی سلولی عروقی (VCAM) ) عمل میکند. ارزیابی شدهاست که O۳ قادر است فاکتور هستهای کاپا B را با استفاده از هر دوسیستم برونتنی و درونتنی فعال کند. تیله و همکاران [۱۶]، با استفاده از کراتینوسیتهای انسانی جاودانه (سلولهای HaCaT)، و ازطریق سنجش تغییر تحرک الکتروفورتیک (EMSA) توانستند نشاندهند که O۳ باعث فعالسازی فاکتور هستهای کاپا B (NFkB) میشود. ازون ( ازن – اوزون ) فعالسازی وابسته به دوز فاکتور رونویسی را سبب میشود. این اثر به احتمال زیاد بهوسیله گونههای اکسیژن فعال پذیر (ROS) بهویژه هیدروژن پراکسید یا آباکسیژنه (H۲ O۲)، تعدیل میشود، زیرا این اثر از طریق تولید و تکثیر(انکوبهشدن) سلولها با آنتیاکسیدان محلول در چربی (توکوفرول) مهار میشود.
۳.۲ تحریک پروتئینهای گرما شوک (HSP) و نشانگرهای التهابی
درنتیجۀ تحریک فاکتورهای رونویسی ، قرارگیری در معرض O۳ (۰.۸ μg/mL به مدت ۶ روز و ۶ ساعت در روز) بیان ژن نشانگرهای پیشالتهابی از قبیل آنزیم سیکلواکسیژناز-۲ یا (COX-2) را در ساختار همگن پوست تحریک کرد.
این تحریک همراه با یک افزایش در سطح پروتئینهای گرما شوک ۳۲ یا ۳۲(HSP) بود که به هم اکسیژناز -۱ (HO -1) نیز معروف است. در این مقاله، ما ابتدا تنظیم مثبت یا افزایشی (HSP) یا پروتئینهای گرما شوک ۲۷، ۳۲، ۷۰ را در پوست همگنشدۀ نوعی موش بهمحض قراگیری در معرض O۳ نشان میدهیم. 27(HSP) پاسخهای زودتر (۲ ساعت ) و بالاتر (۲۰ برابر) را به محض قرارگیری در معرض O۳ درمقایسهبا تحریک بهتاخیر افتادۀ (۱۲ ساعت) پروتئینهای گرما شوک ۷۰ (HSP) و هم اکسیژناز -۱ یا همان پروتئین گرما شوک ۳۲ نشانداد. پروتئین گرما شوک ۲۷ بهطوربرجسته درلایه سوپرابازال اپیدرم پوست انسان، بیان شدند، درحالیکه، پروتئین گرما شوک ۷۰ بیشتر در لایه درم پوست نسبت به لایه اپیدرم بیان میشود. این تفاوتها در مکان بیان پروتئین گرما شوک ۲۷ و پروتئین گرما شوک ۷۰ میتواند دوره زمانی متفاوت تحریک یا القای این پروتئینهای استرس را بهمحض قرارگیری درمعرض O۳ توضیح دهد . بنابراین همانطور که بعد از تابش اشعه فرابنفش نشان دادهشد، ممکن است که اجزاء تولیدشده زیستفعال برای تحریک پروتئینهای گرما شوک مسئول باشند.
۳.۳ تحریک ماتریکسهای متالو پروتئیناز (MMPs)
بین سیستمهای پوستی تغییریافته بهوسیله آلایندههای زیستمحیطی، ماتریکس متالو پروتئیناز (MMPs) جزو موضوعات اصلی است. درواقع، قرارگیری در معرض O۳ میتواند سنتز و / یا فعالیت آنها را با نتایج منطقی برروی بازسازی بافت تحت تأثیر قراردهد و التیام بخشد [۲۳، ۲۴ ]. بین انواع ماتریکس متالو پروتئیناز (MMPs)، MMP -2 و MMP – ۹ تنها انواعی هستند که میتوانند کلاژن نوع چهار در غشاهای پایه را تجزیهکنند [۲۵]. MMP -2 درفرایندهای آسیبشناسی ، ازقبیل ضایعات پیری پوست ناشی از نور و ضایعات پوستی سرطانی / پیشسرطانی پساز قرارگیری در معرض اشعه فرابنفش دخالت دارد. همچنین، MMP -2 علاوه بر کلاژن نوع چهار، قادر است بسترهای دیگر ازقبیل ماتریکسهای متالو پروتئیناز (MMPs) دیگر را نیز تجزیه کند و بنابراین بهطور غیرمستقیم تجزیه و بازسازی ماتریکس خارجسلولی را کنترل میکند. MMP – ۹ همانند MMP -2 در پیری پوست انسان [۲۶]، توسعه سرطان [۲۷] و همچنین در دیگر ضایعات پوستی در اثر بیماری های خود ایمنی از قبیل پسوریازیس و درماتیت الرژیک نقش دارد [۲۸، ۲۹]. در یک مطالعۀ جدید، ما توانستیم نشاندهیم که O۳ قادر است بر فعالیت ماتریکس متالو پروتئیناز MMP اثر بگذارد.بهاحتمال زیاد، تولید مولکولهای زیستفعال علت این فعالیت میتواند باشد. همچنین نشان دادهشدهاست که O۳ قادر است تولید اکسید نیتریک (NO) را از طریق فعالسازی بیان ژن القایی نیتریک اکسید سنتاز (iNOS) در بافت پوستی تحریککند [۱۸]. وقتی اکسید نیتریک بیش ازحد تولید شود، آن میتواند با سوپراکسید ترکیب شود تا پروکسینیترید تشکیل شود که آن میتواند ماتریکسهای متالوپروتئیناز (MMPs) را بخصوص نوع MMP – 9 را فعال کند. بدینترتیب، افزایش استرس اکسیداتیو بعد از قرارگیری در معرض O۳ بعلاوۀ فعلوانفعالات مولکولهای اکسیژن و نیتروژن فعال، ممکن است مکانیسم اصلی باشد که منجر به فعالیتهای افزایشیافتۀ ماتریکسهای متالوپروتئیناز در بافت پوست میشود. این فعالیتهای افزایشیافته MMPs همچنین میتواند ناشی از عدم تعادل بین MMPs وبازدارندههای درونزای آنها ،که بازدارنده بافتی متالوپروتئینازها (TIMPs) نامدارند باشد [۳۰].
درواقع، فعالیتهای MMPs از طریق بازدارنده بافتی متالوپروتئینازها (TIMPs) تنظیم میشود که از طریق تعداد زیادی از انواع سلول موجود در بافت پوستی تولید میشوند. حالآنکه فعالیت MMP از طریق قرارگیری در معرض O۳ تغییرمییابد ، اما سطح بیان هیچ یک از دو بازدارنده بافتی متالوپروتئینازهای TIMP -1 و TIMP-2 تحت تأثیر قرارنمیگیرد. عدم تغییر د رسطحهای بیان TIMP-1 و TIMP-2 همراه با فعالیتهای افزایشیافته MMPs نشان میدهد که O۳ میتواند یک افزایش ویژه را در تجزیۀ ماتریکس سبب شود. ازسوی دیگر، در یک مطالعه تطبیقی، که درآن پوست طبیعی بهمدت ۲ ساعت در معرض سطح ایدهآل ازون ( ازن – اوزون ) قرارگرفتهاست ، فقط یک حالت متوسط استرس اکسیداتیو در سطح لایۀ شاخی القا شد، بدون آنکه یک پاسخ عینی قابلرویت تولیدکند.
۳.۴ پاسخهای مربوط به سن پوست با قرارگیری در معرض ازون ( ازن – اوزون ): التیام زخم
بهبود زخم یک فرایند مهم در پوست است و معلوم شدهاست که توسط استرس اکسیداتیو تحت تأثیر قرارمیگیرد و همچنین با افزایش سن روند بهبود زخم کاهش مییابد [۳۲]. اگرچه ترتیب دقیق التیام زخم، پیچیده است، اما التیام زخم پوستی با تغییرشکل کراتینوسیتهای ثابت که براساس فاکتور سیگنالینگ القایی زخم است، شروع میشود وکراتینوسیتها به سلولهایی تبدیل میشوند که قادرند هم تکثیر و هم مهاجرت کنند. با تغییرشکل یا تبدیل، این سلولها انبوهی از مولکولها را بیان میکنند که تهاجم ماتریکس بافت پوششی آسیبدیده و اپیتلیزاسیون مجدد سطح زخم را بالا میبرند. التیام زخم تاخیری در سنین سالخورده بهخوبی توصیف شدهاست [۳۴].
همانطور که قبلا ذکرشد، قرارگیری در معرض O۳ با فعالسازی رونویسی فاکتورهستهای کاپا بی یا (NFKB) نیز مرتبط است، که درآن تنظیم پاسخهای التهابی و سرانجام بهبود یافتن زخم مهم است. قرارگرفتن در معرض O۳ سطحهای فاکتور رشد تغییردهندۀ بتا (TGF – 𝛽 ) را افزایش میدهد که یک فاکتور مهم در بازسازی بافت محسوب میشود [۳۵، ۳۶]. ما میتوانیم بهطور مختصر بیانکنیم که هنگامی که O۳ به عنوان یک اکسیدکننده عمل میکند، میتواند بهبود زخم را تحریک کند، اما آن میتواند در” وضعیت بالارفتن سن و پیرشدن” بهعلت استرس اکسیداتیو افزایشیافتۀ وابسته به غلظت زیانآور و مضر باشد . بنابراین، این جنبهها هم دلالتهای عملی و هم زیستشناختی دارند که به بررسیهای بیشتری نیازدارند.
دریک مطالعۀ اخیر، ما اثرات زیانآور O۳ را بر روی التیام زخم پوستی در حیوانات سالخورده نشاندادیم. درواقع، وقتی یک موش بیمو جوان (۶- هفتهای) و موش بیمو پیر (۱۸ -ماهه) بعد ازآنکه با زخمهای برشی کاملاً ضخیم در معرض 𝜇g/mL 0.5 ازون ( ازن – اوزون ) بهمدت ۶ساعت در روز قرارگرفتند، بهطورقابلتوجهی میزان بستهشدن زخم در گروه سنی سالخورده به تأخیر افتاد. ما همچنن نشان دادیم که در طی مرحله آخری التیام زخم، القا پروتئین و اکسیداسیون لیپید بهعنوان تغییرات در اکسیداسیون پروتئین (کربونیلها) و پراکسیداسیون لیپیدی (۴- هیدروکسی نونئال، ترکیبات HNE) در یک موش پیر درمقایسه با یک موش جوان ارزیابی میشود.
منوط برسن موش قرارگیری درمعرض O۳ اثرات مختلفی دارد. درواقع، بهطرزچشمگیری بستهشدن زخم و بهبود آن در موش پیر به تاخیر میافتد، درحالیکه در موش جوان ، درچند روز اول در معرض O۳ ، روند بهبود سریع میشود. این ممکن است بهدلیل خواص ضدمیکروبی O۳ باشد، همانطور که نشانداده شدهاست کاربرد ازنسازی تحت فشارآب پاکسازی سریع زخم را از تودههای پیونکروتیک فراهممیآورد، حذف عفونت را ترفیع میبخشد و اساساً دورۀ درمان را در بیماران کوتاه میکند [۳۷]. اخیراً درمانهای بالینی که از اکسیژن درمانی هایپرباریک استفاده میکنند نشان میدهد که تنش اکسیژن افزایشیافته در جای زخم، شکلگیری بافت گرانوله زخم را افزایش میدهد، بستهشدن زخم راتسریع میکند و به بهبودی در التیام زخم پوستی ضعیف کمک میکند [۳۸]. بنابراین، روند تسریعیافته بهبود زخم در جمعیت جوان نشانمیدهدکه آن میتواند بهخاطر کاهش یافتن عفونت باکتریایی و/یا افزایش تنش اکسیژن بهوسیلۀ قرارگیری منطقۀ زخم در معرض O۳ باشد.
همچنین دراین مورد یکی از روندهای محرکۀ ممکن برای اثر O۳ در التیام زخم میتواند تعدیل کردن یا مدولاسیون فاکتورهستهای کاپا B (NFKB) باشد. بهطورقابل توجهی، ارتباط اثر – دوز بین سطح استرس اکسیداتیو و فاکتور هستهای کاپاB یا (NFKB) یک پروفایل دوفازی را نشان میدهد: درحالیکه سطحهای متوسط استرس، فاکتورهستهای کاپا B یا (NFKB) را از طریق مکانیسم مستقل کیناز IKB فعال میکند، نشان دادهشدهاست که سطوح بسیار بالای استرس اکسیداتیو فعالسازی فاکتورهستهای کاپا B یا (NFKB) را از طریق مسدودکردن فسفوریلاسیون IkB𝛼 مهار میکند [۳۹]. یک توضیح احتمالی برای اثر متمایز در حیوانات پیرتر ایناستکه سطح استرس اکسیداتیو تولیدشده بهوسیلۀ قرارگیری در معرض O۳ همراه با عامل پیری باعث سطحهایی از استرس اکسیداتیو میشود که فسفوریله شدن پروتئین IkB𝛼 را مهار میکند و بهموجب آن فعالسازی فاکتورهستهای کاپا B یا (NFKB) را کاهش میدهد. این یافته با آنچه که قبلاً ذکرشد مرتبط است و آن ایناست که قرارگیری در معرض O۳ کاهش آنتیاکسیدانهای پوست را سبب میشود.
همچنین این تفسیر بهوسیلۀ دادههایی از فاکتور رشد تغییردهندۀ بتا یا TGF-𝛽 تقویت میشود که آن یک تعدیلکنندۀ مهم بازسازی بافت است که هم با وضعیت فاکتورهستهای کاپا B یا (NFKB) و همچنین با سطوح استرس اکسیداتیو درطی کل روند التیام زخم مرتبط است [۴۰]. سطوح کاهشیافتۀ TGF-𝛽 در قرارگیری موش پیر هم در معرض هوا و هم درمعرض ازون ( ازن – اوزون ) و همچنین القا پایین TGF-𝛽 از طریق قرارگیری درمعرض O۳ در حیوانات پیرتراشاره برایننکته دارد که تاخیرهای برجسته در التیام زخم ممکن است مربوط به نقصهای وضعیت فاکتورهستهای کاپا B یا (NFKB) وابسته به فاکتور رشد تغییردهندۀ بتا یا TGF-𝛽 و همچنین سطوح سیگنالینگ استرس اکسیداتیو و TGF-𝛽 در موش پیر در طی مرحله آخری التیام زخم باشد.
۳.۵ کاربردهای موضعی ازون ( ازن – اوزون )
برای آگاهی بهتر ما، اولین کاربرد ازون ( ازن – اوزون ) گازیشکل در طی جنگ جهانی اول بود که برای درمان سربازان آلمانی که به گانگرن گازی ناشی از عفونتهای کلستریدیوم بیهوازی مبتلا بودند استفاده شد [۴۱، ۴۲]. در سال ۱۹۳۶ ، دکتر P . اوبورگ با استفاده از یک لوله فلزی، اولین کسی بود که دمش ازون ( ازن – اوزون ) / اکسیژن گازی را به رکتوم برای درمان کولیت مزمن یا ورم مخاط روده بزرگ ، راگادیس و فیستوول بکاربرد. این روش خیلی تجربی و غیردقیق بود وامروزه بیشتر توسط پزشکان کوبایی استفاده میشود. درسال ۱۹۷۳، یک دندانپزشک سویسی ، E.A. فیش (۱۸۹۹ – ۱۹۶۶) بر اینعقیده بود که از این روش در حرفه خود استفاده کند و، با یک چرخش سرنوشت، او توانست دکتر E پائر را (۱۸۷۱ – ۱۹۴۶) که یک جراح بود و از پالپیت گانگرنوز دردناک در دندان رنج میبرد را درمان کند. پائر خیلی علاقهمند شد که این اثر ازون ( ازن – اوزون ) را در حرفه جراحی خود استفاده کند [۴۳] بعداً، ورکمیستر [۴۴] در استفاده از ازن گازی در درمان زخمهای پوستی مختلف مهارت یافت که این زخمهای ناشی ازبیماریهای آترواسکلروزیس یا بیماری عروق کرونر، دیابت و شیمیدرمانی را با استفاده ازهر دو روش کیسه پلیاتیلن برای بستن پا (سیستم کیسه هوا) و استفاده از یک لیوان بادکش مقاوم به ازون ( ازن – اوزون ) در مناطق دیگر پوست درمان کند. درکاربردهای قبلی از گاز فقط برای بادکردن کیسه که حاوی آب مقطر بود استفاده میشد. سیستم ثابت بود و بعد از ۲۵ – ۲۰ دقیقه گاز آسپیره یا دمیده میشد و از بین میرفت. غلظتهای O۳ بین مقدارهای بالا mL/ 80 𝜇g در زخمهای چرکی و در غلظتهای پایین 𝜇g/mL 10 برای زخمهایی که به تدریج بهبود یافتهبودند، متغیر بود. زیرا غلظت بیشازحد ازون ( ازن – اوزون ) میتوانست برای التیام زخمها زیانآور باشد. ازآنجا که سیستم لیوان بادکش یک ورودی ویک خروجی داشت، ورکمیستر توانست بفهمد که یک جریان مداوم گاز با یک کاهش نسبتاً کم اتساع عروق را درناحیه زخم افزایش میدهد. او با استفاده از هردوسیستم بسیاری از زخمهای خیلی شدید و حتی علاجناپذیر را بین ۲۰۰ – ۵۰ روز درمان کرد. قابل ذکراست که ازون ( ازن – اوزون ) گازی فقط در یک کیسهای که از بخارآب اشباع بود خوب کار میکرد زیرا ازون ( ازن – اوزون ) باید در آب سطحی یا مادۀ مترشحه حل شود تا بهطور مؤثر واکنش دهد. پوست نرمال و طبیعی هیچ آسیبی را در طی درمان متحمل نمیشود. امروزه این روشها هنوز استفاده میشوند و آنها تا حدودی سخت هستند و باید بسیار احتیاط و مراقبت شود تا از آلودگی هوا جلوگیری شود.
هنوز این سؤال باقیاست که روغنهای ازون ( ازن – اوزون )دار چگونه عمل میکنند . احتمالاً، وقتی تریازون ( ازن – اوزون )ید پایدار در تماس با مادۀ مترشحۀ گرم ناحیۀ زخم قرارمیگیرد، آن به آرامی به پراکسیدهای مختلف تجزیه میشود، که به راحتی در آب حل میشوند، احتمالاً تولید پراکسید هیدروژن میتواند فعالیت ضدعفونیکننده و تحریک کننده را ایجاد کند. اگر آن صحیح باشد، این استدلال براین اشاره دارد که ما باید آمادهسازیهای تیترشده یا عیاردار با غلظتهای بالا ، متوسط و پایین داشتهباشیم تا بهترتیب در طی فاز سپتیک التهابی یک ، فاز ترمیم مجدد دو ، و فاز بازسازی سه استفاده شوند [۲]. این فازها با تغییر سریع انواع سلولها مرتبط هستند که فاکتورهای رشد و سیتوکینها را آزاد میکنند تا روند پیچیده التیام را تعدیل کنند.
یک روش جایگزین برای درمان زخم پای دیابتی استفاده از اکسیژندرمانی هایپرباریک است (HOT) ، اما این مورد با معایبی همراه است یک عیب آن فقط استفاده ازهایپرباریک اکسیژن است و دیگری نیاز به حضور بیمار درمحفظهای پرفشار به مدت ۲ ساعت است. نتایج درمانی از کاربرد ازون ( ازن – اوزون ) موضعی بسیار معتدلتر است، بهویژه وقتی آن یک اتاقک کوچک یا محفظهای را شامل میشود که در آن دما از لحاظ ترموستاتیکی کنترلشده است. ولیکن اینروند، نیازمند زمانهای آزاد قابلتوجه است و اگر پمپ مکش دردسترس نباشد، آن میتواند هوای اتاق عملیات اکسیژن درمانی را آلوده کند، بهخاطر این دلایل برای پاکسازی و ضدعفونیکردن عفونتها و زخمهای پوستی ومخاطی که از علتهای زیادی (از قبیل، ضربه، ایسکمی و سوختگی) ناشی میشوند، آن به نظرمیرسد که استفاده یکبار از آب ازندار تازه و سپس روغن ازون ( ازن – اوزون )دار بهویژه در هنگام شب و در شرایط استراحت بهتر باشد.
روند ازون ( ازن – اوزون )سازی آب نیازمند غلظتهای دوگانۀ گاز ازون ( ازن – اوزون ) و آب مقطر میباشد که مقدار آنها در محدودۀ ۲۰ تا ۱۰۰ میکروگرم / میلیلیتر میباشد تا بازده نهایی آنها به ترتیب،به 5 تا ۲۵ میکروگرم / میلیلیتر برسد.ازون ( ازن – اوزون ) بهطور مستقیم در آب وارد میشود و گاز اضافی ازمیان یک دستگاه آبگیری میگذرد و سپس از میان یک دستگاه تخریبکننده عبور میکند. منوط بر حجم آب و جریان گاز، یک دوره ازون ( ازن – اوزون )سازی ۲۰ – ۵ دقیقهای کافی است تا آب را با ازون ( ازن – اوزون ) گازی اشباع کند. درواقع، اگر آب فوق خالص باشد، ازون ( ازن – اوزون ) به طورفیزیکی در غیاب واکنشهای شیمیایی حل میشود و اگر در یک بطری شیشهای بسته با سرپوش تفلونی نگهداری شود، غلظت آن فقط بعد از ۳۰۰ ساعت در دمای ۰ درجه سانتیگراد نصف میشود، ولیکن در دمای ۲۰ درجه سانتیگراد ، زمان نصفشدن غلظت در حدود ۱۰ ساعت است [۴۵]. باید توجه داشت که آب مقطر یکبار تقطیر تجزیۀ سریع ازون ( ازن – اوزون ) را امکانپذیر میسازد و آن عملی نیست. توصیه میشود که بطری در دمای ۴ درجه سانتیگراد نگهداری شود و همیشه سرپوش آن خیلی سریع بسته شود. و بهتر است که به سیستم سوپاپ مجهز باشد تا از خسارات گاز پیشگیری شود. طرح یک روند برای حفظ غلظت ازون ( ازن – اوزون ) برای زمانهای طولانی مفید خواهدبود و ما روی روند ممکن تحقیق میکنیم. بهعبارت دیگر، ازون ( ازن – اوزون )سازی هر دو روغن آفتابگردان و زیتون نیازمند زمان بسیار طولانیتر و روندی است که لازم است برحسب جریان گاز، غلظت ازون ( ازن – اوزون )، حجم روغن و دما استانداردسازی شود. همانطورکه اخیراً بررسی شد، دستکم ۲۰ نوع از روغنهای گیاهی برای ازون ( ازن – اوزون )سازی ثبت شدهاند اما تاکنون غیرممکن است که سود / هزینه مربوط به آنها را مشخص کرد [۴۶]. دراینمرحله، بعد از ارزیابی چندین معیار فیزیکوشیمیایی، پایداری، اثربخشی، و هزینه، بهنظر میرسد که روغن کنجد در مقایسه با روغنهای دیگر مزایای بیشتری دارد.
آب و روغنهای ازون ( ازن – اوزون )دار چگونه و کی استفاده میشوند؟ دامنۀ زخمهای مزمن از زخم پای دیابتی تا زخمهای عمیق و متعفن که از اترواسکلروز رگهای اندام تحتانی، ضربه و سوختگیها ناشی میشوند متغیر است. بعلاوه، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی وشیمیدرمانی ویا سوءتغذیه باعث ایجاد آبسهها، فیستول و شقاق رکتوم، زخمهای بستر، جوشهای دردناک، و عفونت استخوان میشوند که سخت درمان میشوند و اغلب بعد از درمانهای طولانیمدت بهبود نمییابند. تقریباً درحدود ۷ میلیون بیمار در ایالات متحده از زخمها متأثر هستند که سالانه درحدود ۲۵ میلیارد دلار هزینه دربرمیگیرد. انواع مختلف فاکتورهای ضدعفونیکنندگی، ضدقارچی، ضدباکتریایی،ضد پروتوزوآیی و رشدی بندرت اثربخش هستند زیرا متابولیسم مختلشده و هیپوکسی موضعی مشخص نشدهاند. چند روش دیگر از قبیل خلا درمانی یا وکیوم تراپی [۴۷ ،۴۸]، لارودرمانی [۴۹] و ابزارهایی برای فراهمآوردن اکسیژن درمانی موضعی در یک شرایط بالینی ارائه شدهاند و بهشکلمتغیر کاربرد دارند. روش آخر معقولانه بهنظر میرسد و اکسیژنرسانی را افزایش میدهد و برای فعالسازی متابولیسم و تکثیر سلولی بافتهای ایسکمیک که ناشی ازکاهش خونرسانی به عضله قلب است مفید میباشد [۵۰ -۵۲]. ولیکن آن محدودیتهای چشمگیری دارد زیرا آن با کمینه فعالیت ضدعفونی کنندگی و تعدیل و بهبود بخشیدن به مکانیسمهای آسیبشناسی اساسی، یک درمان سخت بهنظر میرسد.
مبحث دیگر موردتوجه مهم، آسیبشناسی مخاط واژن است. اگرچه بهندرت کشنده است، (مانند سندرم شوک سمی ناشی از تامپون جاذب فراموششده)، اکثریت زنان از لحاظ فیزیکی و فیزیولوژیکی اغلب از یک تعداد عفونتهایی که ازچندین عوامل بیماریزا ناشی میشوند رنج میبرند از قبیل : نایسریا گونورهآ، تریکوموناس واژینالیس، کاندیدا آلبیکانس، ویروسهای هرپس نوع ۲ (HV -II)، ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ، ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)، اغلب بهعلت مقاربت جنسی محافظتنشده، تغییردر شریکهای جنسی و تغییرات هورمونی فیزیولوژیکی در طی یائسگی ناشی میشوند. درحدود ۲۰ میلیون آمریکایی مبتلا به ویروس ناراحتکننده هرپس نوع ۲ (HV -II)، و تعداد ۴۰ میلیون نفر به ویروس پاپیلومای انسانی دستگاه تناسلی همراه با زگیلها و خطر قریب الوقوع سرطان دهانه رحم مبتلا هستند. بعلاوه، عفونتهای فرصت طلب ایمپلنت درمان را دشوار میکند. متاسفانه داروهای ارتودوکس گران هستند و خیلی مفید نیستند زیرا عوامل بیماریزا مقاوم به دارو و اثرات جانبی مطلوبیت آنها را محدود میکند. تا به حال هنوز داروهای رسمی استفاده موضعی ازون ( ازن – اوزون ) و مشتقات آن را در درمان قبول نکردهاست زیرا سودمند نیستند و هیچ آزمایش بالینی گسترده درمجلههای داوری – همتا منتشر نشده است: درمان فقط با دستان متخصصین صورت میگیرد و نتایج بهصورت حکایت باقیمانده است. کاربرد پرنترال یا تزریقی ازون ( ازن – اوزون )، که همچنین بهعنوان ازون ( ازن – اوزون ) درمانی شناخته شدهاست، بهعنوان داروی کمکی خیلی مفید است و انجام آن برحسب خودکاردرمانی کوچک و بزرگ سنتی ازون ( ازن – اوزون )دار آسان است [۵۳]. وجهیت آخری با موفقیت برای حذف عود عفونتهای ویروس هرپس نوع ۱ و۲ استفاده شدهاست. اما، درمان موضعی ضروری است واز طریق آبیاری یا شستشوی واژن با آب ازون ( ازن – اوزون )دار تازه و استفادۀ رحمبندها یا پساریهای روغن ازون ( ازن – اوزون )دار واژینال در شب انجام میشود. در طی درمان طولانیمدت، ترکیبات ازندار حذف هر عامل بیماریزا را امکانپذیر میسازد. تا کنون هیچ مقاومتی به ازون ( ازن – اوزون ) نشان داده نشدهاست. کرمها حاوی روغنهای ازون ( ازن – اوزون )دار هستند که میتواند ۴ – ۳ بار درروز برای نواحی خارجی دستگاه تناسلی و همچنین زخمها وعفونتهای راست روده استفاده شود.
همانطور برای عفونتهای دهانی، (آفت، ویروس هرپس نوع ۱ ،عفونتهای فرصتطلب، یا آکنه) اولین کاربردهای ممکن پمادهای ازندارهستند که با کمینهکردن انتشارعامل بیماریزا و افزایش گردش خون مویرگی میتوانند متورمشدن را کاهش دهند، عامل بیماریزا را ازبین ببرند و بهبود سریع را امکانپذیر سازند.
آخرین موضوع اما مهم ، آزمایشات بالینی در عفونت قارچی پای ورزشکاریا قارچ درماتوفیت تنیا پدیس و همچنین عفونتهای قارچی ناخن [۵۴، ۵۵]، که اخیراً انتشاریافتهاست مفیدبودن روغن آفتابگردان ازون ( ازن – اوزون )دار را نشان دادهاست.
۳.۶ نتیجهگیری
درحال حاضر، با توجه به اقزایش چشم گیر انواع بیماری های خود ایمنی با تظاهرات پوستی از جمله پسوریازیس و… و عفونتهای مقاربتی، بهخصوص دربین افراد جوان، در سراسر جهان بهطورفزایندهای شایع است و بنابراین یک درمان مؤثر و مناسب با ترکیبات ازون ( ازن – اوزون )دار خیلی مقرون بهصرفه و دارای ارزش اجتماعی خواهدبود چزا گه عوارض کورتن ها و انتی بیوتیک ها بسیار شدید و مادام العمر هستند . همچنین ، افراد مسن انواع زخمها وجراحتها را متحمل شدهاند که، برخی از آنها هرگز بهبودنیافتند، و زندگی را رنجآور ساختهاند. امید این است که مقالۀ حاضر پزشکی رسمی را برای این پیشرفت اطلاعرسانی کند و برنامهریزی کردن آزمایشات بالینی مناسب را تشویق کند تا اثربخشی کامل ازون ( ازن – اوزون )درمانی را از طریق داروی مبتنی بر شواهد نشان دهد.